Jakie znaczenie ma glutation?

Glutation jest prostą substancją naturalnie wytwarzaną w naszym ciele. Składa się z aminokwasów lub białek: cysteiny i glutaminy.

Czym jest właściwie glutation?

Glutation zawiera również grupy zawierające siarkę, które ze względu na fakt, że siarka jest bardzo lepką substancją o silnym zapachu, pozwala tej grupie “łapać” związki szkodliwe dla organizmu, w tym toksyny, metale ciężkie i wolne rodniki. Glutation usuwa z wątroby związki chemiczne, które są obce dla organizmu, takie jak zanieczyszczenia, a także leki. Medycyna mitochondrialna doceniła glutation i jest on stosowany, jeśli chodzi o substancje mitochondrialne, podobnie jak witamina b complex, witamina k2, witamina b3, selen, l karnityna, kwas alfa liponowy, witamina d3, witamina c, witamina b12.

Glutation i toksyny w organizmie

Nasze ciało przetwarza glutation. Jednak w przypadkach, gdy w organizmie jest zbyt wiele toksyn lub innych szkodliwych związków, przetwarzanie glutationu staje się niemożliwe. Ponadto poziom glutationu w organizmie może być zbyt niski. Ten stan nazywa się niedoborem glutationu. Zwiększa ryzyko stresu oksydacyjnego. Brak tej substancji zwiększa również prawdopodobieństwo rozwoju chorób, takich jak choroba Parkinsona, rak i choroba Alzheimera.

Glutation pomaga pozbyć się wolnych rodników, które mogą znacznie zaszkodzić naszemu ciału. Wolne rodniki to wysoce aktywne związki, które niszczą komórki. Tworzą się, gdy cząsteczki tracą lub nabywają elektron. Z czasem akumulacja wolnych rodników prowadzi do uszkodzenia wielu składników komórkowych, takich jak białka, błona komórkowa i DNA.