Stosowanie witamin na codzień

Naukowcy już dawno odkryli bezpośredni związek między niskim poziomem witaminy b12 a zwiększoną wrażliwością organizmu. Wniosek otwiera także nowe możliwości leczenia raka.

Niebywałe odkrycie witaminy b12

Naukowcy z Rice University (USA) po raz pierwszy odkryli bezpośredni związek między dietą o niskiej zawartości witaminy b12 a zwiększonym ryzykiem infekcji. Eksperymenty na prostych organizmach wykazały, że niedobór witaminy b12 szkodzi zdrowiu na poziomie komórkowym poprzez uszkodzenie mitochondriów. Dlatego medycyna mitochondrialna zaleca podawanie witaminy tego typu poprzez substancje mitochondrialne.

Znaczenie tego eksperymentu

Zespół przeprowadził eksperymenty na glistach (C. elegans), ponieważ nie mogą one samodzielnie wytwarzać witaminy b12 i są zmuszone uzyskać wszystko, czego potrzebują, tylko z diety. Aby prześledzić ten związek, naukowcy zaobserwowali dwie populacje robaków: niektóre otrzymywały wystarczającą ilość witaminy z pożywienia, a inne bardzo niewiele. Niedobór witaminy b12 zmniejszał zdolność organizmów do metabolizowania aminokwasów, co doprowadziło do toksycznego gromadzenia się częściowo przetworzonych produktów ubocznych, które uszkodziły mitochondria komórek. Autorzy uważają, że podobny mechanizm można zastosować do uszkodzenia mitochondriów w komórkach złośliwych. Planują przetestować hipotezę w przyszłych badaniach.

Witamina b12 jest rozpuszczalną w wodzie witaminą należącą do grupy B. Kolejna nazwa dla kobalamin. Kobalaminy reprezentują całą grupę witamin biorących udział w metabolizmie każdej komórki, które wpływają na syntezę i regulację DNA. Witamina b12 może być syntetyzowana tylko przez bakterie i archeony (mikroorganizmy jednokomórkowe), które posiadają unikalne enzymy niezbędne do jej syntezy. Najlepszym źródłem składników odżywczych witaminy b12 są produkty pochodzenia zwierzęcego, ponieważ mają one bakteryjną symbiozę. Sprawdź więcej: https://www.mito-pharma.pl/product-pol-83-Witamina-B12-MSE-MAX-500-ug-dr-Enzmann.html